Μοντάζ - Τι κόσμος είναι αυτός

Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Εκκλησία: Η αφορολογητη επιχειρηση

Συμφωνα με τον νομο 3296/2004 (που ψηφιστηκε απο την κυβερνηση της νεας δημοκρατιας) νομοθετειται οτι οι φοροι των εισοδηματων απο ακινητα που ανηκουν σε θρησκευτικους φορεις (πχ μοναστηρια κ μητροπολεις) θα μειωθουν σταδιακα μεσα σε 4 χρονια (απο 10%), μεχρι φετος, το 2008, που μηδενιστηκαν εντελως.
Η θρησκευτικη δυναμη αποδεικνυει για ακομη μια φορα οτι αυτη ειναι η αρχη που κινει τα νηματα και που αποφασιζει σε θεματα που την αφορουν, με το κοινοβουλιο να επικυρωνει και τυπικα τις προθεσεις της.
Ας δουμε ομως λιγο αναλυτικοτερα την οικονομικη δραση των μοναστηριων:
Η ιερα μονη Ξενοφωντος κατεχει τμημα απο τα 4 στρεμματα του κτιριου της Shelman (Κηφισιας). Τον χωρο τον μισθωνουν η coca cola και η ΒΡ.
Η ιερα μονη Βατοπεδιου (μονη του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ) ειναι ιδιοκτητης τμηματος συγκροτηματος στην Κηφισιας, συγκροτημα απο το οποιο 3 στρεμματα μισθωνονται απο την Marfin.
H μονη Ξενοφωντος εχει και 4 στεμματα που στεγαζονταν το νηπιαγωγειο Ζηριδη στη Φραγκοκλησιας και Αμαρουσιου-Χαλανδριου, χωρος που προοριζεται (αν δν εχει πραγματοποιηθει ηδη) για γραφεια...
Η ιερα μονη Ξηροποταμου κατεχει κτιρια, εκτασης 3,5 στρεμματων, στην εθνικη οδο Αθηνων-Λαμιας τα οποια χρησιμοποιουνται απο την Ernest and Young.

Ετσι λοιπον, πολλα μοναστηρια, αντι να ασχολουνται με τον μοναχισμο, ασχολουνται με επιχειρηματικες ευκαιριες κ αντι να ψαχνουν να βρουν συγχωρεση, αναζητουν για κανα οικοπεδο-κελεπουρι, απο το οποιο, μεσω των επενδυσεων που θα κανουν με τη βοηθεια του Γιαχβε (ο χριστιανικος θεος στα εβραικα) θα αποκομιζουν οσο περισσοτερο κερδος μπορεσουν. Και μην ξεχναμε, οι ευκαιριες πολλαπλασιαζονται καθως και ο επιχειρηματικος κινδυνος μειωνεται δραματικα λογω του γεγονοτος οτι πλεον τα μοναστηρια δρουν επιχειρηματικα αφορολογητα.
Δυστυχως, τετοια φαινομενα δεν ειναι λιγα και πλεον 'σκεπαζουν' τη δραση και την προσωπικη αυταπαρνηση της μειωψηφιας των μοναχων (αυταπαρνηση που βεβαια την θεωρω αχρειαστη και ανουσια, καταπιεση που οδηγει σε αρνητικα αποτελεσματα). Και ειναι πλεον λογικο να σκεφτει κανεις τον πραγματικο λογο υπαρξης των μοναστηριων, για τα μεγαλα κεφαλια-απατεωνες που βρισκονται στην κορυφη της θρησκευτικης ιεραρχιας, ειτε της καθε μονης ξεχωριστα, ειτε γενικα του εκκλησιαστικου ιερατειου.


(στοιχεια για τις οικονομικες δρασεις των μοναστηριων υπαρχουν εδω

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=15038&m=A04&aa=1

Η κρουαζιέρα θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιουλίου. Τη χρηματοδότησή της καλούνται να εξασφαλίσουν το ελληνικό υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης (κατά 70%) και ο Τουριστικός Οργανισμός Κύπρου (κατά 30%)

ολο:
Περισσότερα από 700 άτομα αναμένεται να συμμετάσχουν στην κρουαζιέρα που θα ξεκινήσει με πλοίο από τον Πειραιά και το οποίο στη συνέχεια θα ταξιδέψει για Κεφαλλονιά, Κρήτη, Κύπρο, Σάμο, Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη. Με λεωφορεία οι συμμετέχοντες θα μεταφερθούν στη Βέροια, θα επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη και θα επιβιβαστούν στο πλοίο, προκειμένου να επιστρέψουν στον Πειραιά. Μάλιστα σε έγγραφο της εταιρείας Louis Hellenic Cruises που κοινοποίησε ο Αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, υπεύθυνος του Συνοδικού Γραφείου Αναπτύξεως Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδος και τον Οργανισμό Τουρισμού της Κύπρου αναφέρεται: «Σύμφωνα με τα στοιχεία με τα οποία μας έχετε ενημερώσει, ο εκτιμώμενος συνολικός προϋπολογισμός ο οποίος συμπεριλαμβάνει το κόστος δεκαήμερης ναύλωσης πλοίου χωριτικότητος ανάλογης του "Orient Queen" ή του "Perla" (και τα οποία έχετε επιθεωρήσει) είναι ένα εκατομμύριο διακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (1.250.000,00)».

Το έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας «Το Βήμα» έχει ημερομηνία 1η Μαρτίου και υπογράφεται από τον κ. Γ. Πολιούρα, υπεύθυνο πωλήσεων ελληνικής αγοράς της Louis Hellenic Cruises. Σε αυτό επισημαίνεται: «Στον εκτιμώμενο προϋπολογισμό περιλαμβάνονται η δεκαήμερη ναύλωση του πλοίου, η πλήρης διατροφή των επιβατών στο κρουαζιερόπλοιο και το πρόγραμμα ψυχαγωγίας, ανάλογα με τις προγραμματισμένες κρουαζιέρες μας, τα λιμενικά και λοιπά έξοδα, η εγκατάσταση και ο τεχνικός εξοπλισμός οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και ο εξοπλισμός διερμηνείας, η αμοιβή διερμηνέων και οι μετακινήσεις των επιβατών σε Αθήνα, Κεφαλλονιά και Θεσσαλονίκη σύμφωνα με το πρόγραμμα μετακινήσεων για το οποίο μας έχετε ενημερώσει».

Οπως προστίθεται «η παρούσα επιστολή είναι ενδεικτικός προϋπολογισμός και όχι επίσημη προσφορά. Για την επίσημη προσφορά μας θα αναμένουμε την επικοινωνία με τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς οι οποίοι θα αναλάβουν τη σύναψη σχετικής συμφωνίας. Αναμένουμε τη σχετική αίτηση των απαιτούμενων υπηρεσιών εγγράφως. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προβούμε άμεσα στις σχετικές τυπικές διαδικασίες καθώς η διεύθυνση της εταιρείας μας δεν μπορεί να δεσμευθεί για τη διαθεσιμότητα κρουαζιερόπλοιου προτού κινηθούν επισήμως οι αρμόδιοι φορείς».

Το έγγραφο της εταιρείας επισυνάπτεται σε επιστολή του υπευθύνου του Συνοδικού Γραφείου Αναπτύξεως Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τα αρμόδια υπουργεία Τουρισμού της Ελλάδος και της Κύπρου οι οποίοι θα αποτελούν τους κύριους και βασικούς χρηματοδότες της κρουαζιέρας και του μαθητικού διαγωνισμού. Μάλιστα με τη συγκεκριμένη επιστολή του - παρουσιάστηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Alter - ο Αρχιμανδρίτης προτείνει τη συνεργασία με την εταιρεία Louis Hellenic Cruises καθώς, όπως επισημαίνεται, υπήρξε κατά το παρελθόν αγαστή συνεργασία.

Το παρελθόν στο οποίο αναφέρεται ο υπεύθυνος του Συνοδικού Γραφείου αφορά μια άλλη κρουαζιέρα που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου του 2006, και πάλι με πλοίο της εταιρείας Louis, το οποίο μάλιστα είχε σημαία Παναμά. Και σ' εκείνη την κρουαζιέρα, αλλά και σ' αυτήν που έχει προγραμματιστεί κύρια πηγή εσόδων για την καταβολή των εξόδων αποτελεί το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδας. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά για την πρώτη κρουαζιέρα το υπουργείο κατέβαλε 180.000 ευρώ συν τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Εκκλησία της Ελλάδος ήθελε να δώσει ιδιαίτερη λαμπρότητα στην κρουαζιέρα γι' αυτό και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος κάλεσε προφορικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια να συμμετάσχει στην έναρξη του διάπλου αν το πρόγραμμά του το επέτρεπε. Ακόμη στον διάπλου θα συμμετείχαν υπουργοί της κυβέρνησης, εκπρόσωποι των κομμάτων, βουλευτές και ευρωβουλευτές της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ακόμη η Ιερά Σύνοδος με εγκύκλιό της κάλεσε όλους τους μητροπολίτες να αποστείλουν στον διάπλου δύο εκπροσώπους τους, προκειμένου να λάβουν μέρος στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο πλοίο με θέμα «Η προώθηση της πνευματικής αξίας των προσκυνηματικών περιηγήσεων - Η ποιμαντική προετοιμασία για την αξιοποίηση των προσκυνηματικών περιηγήσεων». Για αυτό επισημαίνεται στην εγκύκλιο «καλούνται όπως συμμετάσχωσιν εις τας εκδηλώσεις, τον διάπλου και την εν λόγω Ημερίδα δύο εκπρόσωποι εξ εκάστης Ιεράς Μητροπόλεως (είς κληρικός και είς λαϊκός), ορισθησόμενοι υπό του οικείου Αρχιερέως, εκ των εχόντων ιδιαίτερον περί την ποιμαντικήν των Ιερών Προσκυνημάτων ενδιαφέρον συνεργατών».

Στο πλοίο θα επιβαίνουν όλοι οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τον Απόστολο Παύλο και επειδή κυρίως θα προέρχονται από τις χώρες της Ευρώπης, η Εκκλησία απευθύνθηκε και στις αρμόδιες υπηρεσίες για τον Απόδημο Ελληνισμό. Το γεγονός ότι ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε περιοχές των οποίων οι μητροπόλεις τους ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο χωρίς να ζητηθεί η σχετική άδεια από το Φανάρι προκάλεσε την οργή του κ.κ. Βαρθολομαίου. Ετσι η Σύνοδος αποφάσισε να αποστείλει επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη με την οποία θα τον καλεί να συμμετάσχει στον διάπλου.