Μοντάζ - Τι κόσμος είναι αυτός

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Πορείες...Παντού!!!




"Πορεία στην παραλία του Λαφονησίου ενάντια στα επιχειρηματικά σχέδια τσιμεντοποίησης της περιοχής πραγματοποίησαν χθες εκατοντάδες νεολαίοι που συμμετέχουν στο Εναλλακτικό Κάμπινγκ της Νεολαίας Συνασπισμού. Την αρχική έκπληξη των Ελλήνων και ξένων λουομένων διαδέχθηκε η επιδοκιμασία, αφού οι επισκέπτες έδειξαν να συμμερίζονται τη θέση των νέων για να προστατευτεί η περιοχή από επιχειρηματικά συμφέροντα που θα αλλοιώσουν το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Λαφονησίου.
Η πρωτότυπη κινητοποίηση έγινε περίπου στις 1 το μεσημέρι χθες όταν κατέφθασαν στο Λαφονήσι 8 λεωφορεία τα οποία μετέφεραν περίπου 500 νέους, οι οποίοι συμμετέχουν στο εναλλακτικό κάμπινγκ της Νεολαίας Συνασπισμού που πραγματοποιείται στην Κίσαμο. Τη στιγμή εκείνη η παραλία ήταν κατάμεστη από κόσμο, ο οποίος έδειξε να ξαφνιάζεται από τη μαζική παρουσία των νεολαίων. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα όπως "Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία / αγώνας για γη και ελευθερία" ή "Δωμάτια με θέα, σεζλόνγκ, ξενοδοχεία / πάρτε τα κουβαδάκια σας και σ' άλλη παραλία", οι νέοι έκαναν πορεία ανάμεσα στους λουόμενους μοιράζοντας ταυτόχρονα φυλλάδια. "Παλεύουμε για το αυτονόητο... οι θάλασσες, οι παραλίες, τα δάση, το περιβάλλον, ό,τι αφορά στις ανάγκες των ανθρώπων να μην αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης από ιδιώτες - επιχειρηματίες που ο μοναδικός τους στόχος είναι το κέρδος", αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, στο έντυπο υλικό που μοιράστηκε. "Το Λαφονήσι κινδυνεύει από τις ορέξεις επιχειρηματικών κέντρων εδώ και πολλά χρόνια τώρα. Στόχος τους είναι να φυτέψουν τσιμεντένια μεγαθήρια - ξενοδοχεία σε μια περιοχή πλούσιου φυσικού κάλλους, ελεύθερης πρόσβασης και χαρακτηρισμένης ως Natura 2000. Οι αγώνες των κατοίκων απέτρεψαν την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, αλλά το Λαφονήσι συνεχίζει να κινδυνεύει, επειδή η Περιφέρεια αρνείται να εκτελέσει τα καθήκοντά της", σημειώνονταν ακόμα, ενώ τονίζονταν η ανάγκη "να υπογραφεί τώρα από την Περιφέρεια η χωροταξική μελέτη του Δήμου Ιναχωρίου που ενσωματώνει την ειδική περιβαλλοντική μελέτη και αποτελεί ασπίδα προστασίας για το Λαφονήσι". Επίσης, στο φυλλάδιο της Νεολαίας Συνασπισμού τονίζονταν: "Πρέπει να υπογραφεί τώρα επειδή: - Η υπογραφή της μελέτης διασφαλίζει το Ελαφονήσι από τις ορέξεις των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. - Η καθυστέρηση της υπογραφής, τώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραδώσει σε ιδιωτικά συμφέροντα τον δημόσιο πλούτο, αποτελεί σήμα κινδύνου για το Ελαφονήσι. - Οι εκπρόσωποι του δημοσίου, όπως ο γ.γ. της Περιφέρειας κ. Καρούντζος, οφείλουν να υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον και να πάψουν να λειτουργούν ως υποχείρια ιδιωτικών συμφερόντων". "ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ" Το μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού Σπύρος Ραπανάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε μεταξύ άλλων: "Παρόλο που η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 δεν έχει σταματήσει η προσπάθεια ώστε αυτή η παραλία να τσιμεντοποιηθεί, με στόχο να γίνουν υπερπολυτελή ξενοδοχεία που θα έχουν θέα τη θάλασσα, καταστρέφοντας όλο το φυσικό κάλλος της περιοχής. Εμείς ως Νεολαία Συνασπισμού βρισκόμαστε εδώ για να αντιπαρατεθούμε και να πιέσουμε κατ' αρχάς την Περιφέρεια να υπογράψει τη χωροταξική μελέτη του Δήμου Ιναχωρίου η οποία κατοχυρώνει ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη". Το μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού Μαρία Ζαγγανά σημείωσε: "Θεωρούμε ότι η θάλασσα, τα δάση, οι παραλίες πρέπει να είναι ελεύθεροι χώροι, να είναι προσβάσιμοι για όλους και να μην είναι πηγή εκμετάλλευσης για κανένα".
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ Έκπληξη... και επιδοκιμασία
Έκπληκτοι παρατηρούσαν τη μαζική πορεία των νεολαίων του Συνασπισμού οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες που απολάμβαναν εκείνη την ώρα το μπάνιο τους. Ωστόσο, όταν ενημερώθηκαν για τον σκοπό της διαμαρτυρίας έδειξαν να επιδοκιμάζουν την κινητοποίηση ενάντια στη τσιμεντοποίηση της περιοχής.
Ζάνα από τη Σερβία: "Συμφωνώ με την κινητοποίηση. Νομίζω ότι τα ξενοδοχεία θα καταστρέψουν αυτό το καταπληκτικό τοπίο". Άρτεμις από Γερμανία: "Δεν συμφωνώ καθόλου με την ιδέα να χτιστούν ξενοδοχεία εδώ πέρα. Πρέπει να μείνει παρθένος ο τόπος. Γι' αυτό είναι πολύ ωραία εδώ. Χτίστηκαν αρκετά ξενοδοχεία ήδη και φτάνει πια".
Άρης από Χανιά: "Είμαστε υπέρ του να παραμείνει το περιβάλλον της περιοχής ως έχει".
Μιλένα από τη Σερβία: "Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι εδώ και είναι πολύ όμορφα. Είναι τόσο όμορφα που δεν το πίστευα. Όταν έμαθα τον λόγο που ήρθαν οι άνθρωποι αυτοί εδώ συμφώνησα μαζί τους. Είναι πραγματικά κακό να θέλουν κάποιες ομάδες να καταστρέψουν αυτό το τοπίο". Αλεξία από Γιάννενα: "Η παραλία είναι υπέροχη. Είναι φανταστική. Αν χτιστούν ξενοδοχειακές μονάδες νομίζω ότι θα καταστραφεί το περιβάλλον. Η κίνηση και η πορεία που κάναν τα παιδιά νομίζω ότι είναι πολύ σωστή. Η παραλία έχει πάρα πολύ τουρισμό και νομίζω ότι αν χτιστούν ξενοδοχεία θα καταστραφεί αφού θα γεμίσει με πάρα πολύ κόσμο"."