Μοντάζ - Τι κόσμος είναι αυτός

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Πόσο μας λείπει ένας πανικός μπροστά στην ομορφία*

- Βρέχει; ρώτησε ο Μικρός Πρίγκιπας.
- Κάπου μακριά, αποκρίθηκε το Παιδί του Γαλαξία. Αυτό που άκουσες είναι μουσική.
- Είναι η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, αν δεν κάνω λάθος, είπε ο Εξιπερί.
- Ναι, είναι η μουσική που αντέγραψε από τη Φύση ο Μπετόβεν, διαβεβαίωσε το Παιδί του Γαλαξία. Τη συνέθεσε κουφός, δηλαδή χωρίς να ακούει τους θορύβους των ανθρώπων, αλλά τους ήχους της Φύσης, που είχαν επεξεργαστεί τα μικροτσίπ της ψυχής του. Αυτοί οι ήχοι λιγοστεύουν στη Γη. Μέσα στις πόλεις δεν υπάρχουν καθόλου. Τους έχουν εξαφανίσει οι θόρυβοι της τεχνολογίας, αναστέναξε το Παιδί του Γαλαξία.
- Ξημερώνει, είπε ο Μικρός Πρίγκιπας, και από εδώ η ανατολή είναι όπως στον μικρό μου πλανήτη. Φαίνονται όλα διάφανα και καθαρά.
- Είναι μια καλή ώρα για να δούμε τώρα και την άλλη πλευρά της Γης, εκεί που τώρα ξημερώνει. Κοιτάξτε πώς αγριεύουν οι πόλεις της Αμερικής. Κοιτάξτε τους σκλάβους μέσα στους γυάλινους πύργους, που χτυπούν δαιμονισμένα τους υπολογιστές.
- Αυτοί είναι οι κυρίαρχοι της Γης, είπε ο Εξιπερί. Εκεί που δείχνεις είναι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, από όπου κατευθύνεται η οικονομία του πλανήτη μου.
Γέλασε συγκαταβατικά το Παΐδι του Γαλαξία.
- Αυτό κι αν είναι ανοησία! είπε. Τους έχω παρατηρήσει πολλές φορές να πληκτρολογούν την ανθρώπινη απληστία και ματαιοδοξία. 'Έφτασαν να μετακινούν από τη μια στην άλλη άκρη του πλανήτη 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια τη μέρα, αυξάνοντας ισόποσα τη δυστυχία των φτωχών και τη δική τους. Δεν τους μένει καιρός ούτε για ένα χάδι
ούτε για ένα ανθρώπινο φιλί. Παίζουν τον πλούτο και χάνουν τη ζωή. Αυτό γίνεται χιλιάδες χρόνια πάνω στη Γη, που έχει γεμίσει από μνημεία της ματαιοδοξίας που τα έ-χετε κάνει μουσεία, αλλά δεν διδάσκεστε τίποτε. Χιλιάδες παλάτια άχρηστα, όπου στεγάζονταν η μοναξιά και ΐ] πλήξη βασιλιάδων, αρχόντων και δικτατόρων. Τεράστια παλάτια για να αισθάνονται δέος και να τρέμουν οι υπήκοοί τους. Το ίδιο συνεχίζεται και τώρα, μόνο που τους ψηφίζετε για να σας κυβερνούν, δηλαδή για να φροντίζουν να μην παραβιάζετε τους νόμους τους. Δεν είναι παράλογο;
- Ναι, τώρα που το σκέφτομαι, μου προκαλεί πανικό, συμφώνησε ο Μικρός Πρίγκιπας, αν και δεν το έχω γνωρίσει, γιατί στον πλανήτη μου είμαι μόνος, χωρίς αφέντη.
- Τη λέξη «πανικός» τη χρησιμοποιούμε για την άνοιξη εμείς στον Γαλαξία, είπε το παιδί.
- Είναι εκπληκτικό! παρατήρησε ο Εξιπερί. Τη χρησιμοποίησε και ο Στραβίνσκι για ένα έργο του, την Ιεροτελεστία της Άνοιξης.
- Ναι, είπε το Παιδί του Γαλαξία, η άνοιξη είναι ο πανικός της Φύσης μπροστά στην ομορφιά. Κάποτε θα τον ανακαλύψουν αυτόν τον πανικό οι άνθρωποι της Γης. Τώρα, όμως, εκεί είναι καλοκαίρι. Και έχετε ακόμη έναν μακρύ χειμώνα, που δεν μπορώ να προβλέψω πόσο θα κρατήσει.
15 Ιουλίου 1997


*απόσπασμα από το βιβλίο "Αν τρελαθεί ο Αυτοκράτορας" του Βίκτωρα Νέτα