Μοντάζ - Τι κόσμος είναι αυτός

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Από το παρελθόν βλέπουμε το μέλλον*

- Τώρα που γύρισε η Γη, βλέπω ότι περίπου ο μισός πλανήτης είναι στο σκοτάδι, δεν είναι φωταγωγημένος, τον διέκοψε ο Μικρός Πρίγκιπας.
- Ναι, συμφώνησε το Παιδί του Γαλαξία. Είναι σαν αυτό το κομμάτι να βρίσκεται ακόμη στον 19ο αιώνα και θα αργήσει να φτάσει στον 20ό. Αλλά δεν έχει σημασία που δεν γνώρισε την τεχνολογία. Σημασία έχει που την υφίσταται και την πληρώνει με φτώχεια και δυστυχία τόση, που δεν υπήρχε άλλοτε.
Σκεπτικός ο Εξιπερί στράφηκε στο Παιδί του Γαλαξία:
- Γιατί αυτή τη σοφία που αποκτήσατε εσείς εδώ, στον μακρινό Γαλαξία, δεν τη μεταδίδετε και στους ανθρώπους της Γης; Μήπως δεν μπορείτε, ή δεν θέλετε να γίνουν και αυτοί ευτυχισμένοι;
- Μπορούμε, αλλά θα αποτύχουμε. Τη σοφία αποκρυπτογράφησης της Φύσης δεν τη διδάσκεσαι, αλλά την ανακαλύπτεις μέσα σου, στον μικρόκοσμο, που είναι το ίδιο θαυμαστός όσο και ολόκληρος ο κόσμος. Πρέπει, όμως, πρώτα να παραμερίσεις τον εγωισμό και τη ματαιοδοξία. Να παραδοθείς στην ομορφιά, όπως στον έρωτα, όχι, όμως, μόνο για μερικές στιγμές. Να βρεθείς σε μια διαρκή ερωτική ιεροτελεστία, να δίνεις και να παίρνεις άδολα, χωρίς υπολογισμούς και υστεροβουλίες. Άλλωστε, πέρασαν από τη Γη τόσοι σοφοί και ποιητές, που τα είπαν σχεδόν όλα. Έγιναν επαναστάσεις όμοιες με τις εκρήξεις της άνοιξης. Αλλά, όταν έγιναν καθεστώς -και καταλαβαίνετε τι εννοώ-, δημιούργησαν ένα καινούργιο κατεστημένο, που αντέγραψε τις μεθόδους του προηγούμενου, το οποίο ανέτρεψαν.
- Μήπως η λύση θα ήταν μια διαρκής επανάσταση; πρότεινε ο Εξιπερί.
- Ναι, αλλά μέσα σε κάθε άνθρωπο, για την ανακάλυψη της σοφίας, απάντησε το Παιδί του Γαλαξία. Και αυτή η σοφία να μη μετατραπεί σε νόμους και περιορισμούς, να μη γίνει εξουσία, να μη γίνει ούτε καν θρησκεία με ιεραρχίες και τα παρόμοια. Το καθετί είναι ένα κομμάτι από τα άπειρα κομμάτια που συνθέτουν αυτό που άλλοι ονομάζουν Φύση και άλλοι Θεό. Αν αφαιρέσεις ένα κομμάτι, τότε ανατρέπεται η ισορροπία και χάνονται όλα. Άρα όλα είναι της ίδιας αξίας, ίσα μεταξύ τους.
- Μπορούμε να δούμε το μέλλον ή, έστω, να κάνουμε κάποια πρόβλεψη; ρώτησε σοβαρά προβληματισμένος ο Εξιπερί.
- Το μέλλον είναι η ελπίδα ότι θα ανακαλυφθεί η σοφία που οι άνθρωποι έχουν μέσα τους και γύρω τους, αποκρίθηκε το Παιδί του Γαλαξία. 'Έχουν ανακαλύψει ένα μέρος μόνο, άλλοι μικρότερο και άλλοι μεγαλύτερο. Τι είναι, όμως, το μέγεθος της Γης μέσα στο Σύμπαν; Απειροελάχιστο, σχεδόν ασήμαντο για να χωρέσει όλη τη σοφία, έτσι όπως την αναζητούν οι άνθρωποί της σπαταλώντας τον χρόνο σε μάταια και ανόητα. Έχουμε, όμως, καιρό να τα συζητήσουμε αυτά, αφοί δούμε πώς θα τρέξει πάνω στη Γη ο επόμενος χρόνος που θα κλείσει τη χιλιετία.
24 Δεκεμβρίου 1999


*απόσπασμα από το βιβλίο "Αν τρελαθεί ο Αυτοκράτορας" του Βίκτωρα Νέτα