Τα πλούτη και οι διεκδικήσεις εδαφών της Εκκλησίας
Η καταμέτρηση μόνο της περιουσίας της εκκλησίας θα απαιτούσε αρκετούς τόμους για να καταγραφεί!
Στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μοναστηριών και εκκλησιών και ταυτόχρονα πολύ λιγότερα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, υπάρχουν πολύ μεγάλες εκτάσεις αχρησιμοποίητης γης που 'ανήκει' σε εκκλησίες και μοναστήρια με την δικαιολογία της 'πνευματικής ηρεμίας και γαλήνης των μοναχών', σ' αυτήν την Ελλάδα προσπαθούν να επιβιώσουν και 2,2 εκατομμύρια Ελλήνων οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (στοιχεία κομισιόν) και η εκκλησία, αντί να ασχοληθεί με αυτούς ουσιαστικά και όχι με φιλανθρωπίες της πλάκας, αλλάς για παράδειγμα πουλώντας την περιουσία της και μοιράζοντας την, ασχολείται με επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσω των μοναστηριών αφού για κάποιο ανεξήγητο λόγο είναι απολύτως αφορολόγητη (σχετικό άρθρο).
Το πόθεν έσχες της περιουσίας αυτής είναι και αυτό ένα τεράστιο κεφάλαιο.
Από την αρχαιότητα λοιπόν και συγκεκριμένα στον 3ο αιώνα μ.Χ. ο ρήτορας Λιβάνιος χαρακτηρίζει τους ιερείς του χριστιανισμού ως: "μελανοχίτωνα υποκείμενα που ζουν μες την πολυτέλεια, που τρώνε ως ελέφαντες και διατηρούν μια ψεύτικη και προσποιητή χλωμάδα στο πρόσωπό τους".
(Μελανοχίτωνα υποκείμενα!!! Μ' αρέσει, θα το χρησιμοποιώ κ εγώ!!!).
Και δεν θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να δικαιολογήσουν τη στάση τους, όταν στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρονται τα εξής: 2:8 "ἐμὸν τὸ ἀργύριον καὶ ἐμὸν τὸ χρυσίον λέγει κύριος παντοκράτωρ" (Αγγαίος β.8), οὐκ ὀφθήσῃ ἐνώπιον Κυρίου τοῦ Θεοῦ σου κενός (Δευτερονόμιον ιστ.16)
(πηγές: Αγγαίος, Δευτερονόμιον)
(πηγή: Δαυλός, τεύχος 299, άρθρο κ. Β. Μαυρομμάτη).
(Βέβαια υπάρχουν και άλλα αποσπάσματα της αγίας γραφής τα οποία λένε το ακριβώς αντίθετο! Άλλωστε είναι πολύ συνηθισμένο το ένα βιβλικό κείμενο να ακυρώνει το άλλο, ενώ υπάρχουν αντιφάσεις ακόμα και σε διαδοχικά κεφάλαια της παλαιάς διαθήκης (βλέπε "Το Θέατρο της Σωτηρίας" Μιχάλης Καλόπουλος)
Οι αρχές της ανάπτυξης της περιουσίας της εκκλησίας συνέβησαν στον τρίτο αιώνα μ. Χ. με τα διαταγματα του Θεοδόσιου συμφωνα με τα οποια υπηρχε η δυνατοτητα δημευσης και απαλλοτριωσης περιουσιων Ελληνων, 'διοτι τετοιου ειδους περιουσια πρεπει να ανηκει στη σεβαστη εκκλησια, επομενως η χριστιανικη θρησκεια θα μπορει να διεκδικησει την περιουσια αυτη για λογαριασμο της' -Αυτοκρατορων Ονωριου και Θεοδοσιου <<Κωδιξ>>16.10.20.
Παραλληλα, ο προσωπικος ιστοριογραφος τυο Ιουστινιανου, Προκοπιος, επισημαινει:'
Φαινοταν (ο Ιουστινιανος) οτι ειχε σταθερη πιστη στον Χριστο παντοτε με σκοπο τον αφανισμο των υπηκοων του. Διοτι επετρεπε στους ιερεις να παραβιαζουν αφοβα τα δικαιωματα των λλων και τους συνεχαιρε οταν καταληστευαν τους ανθρωπους της περιοχης τους, πιστευοντας οτι ετσι δειχνει ευσεβεια προς τα θεια'-Ανεκδοτα κεφ 13 παρ 4-8
Η επέκταση της περιουσίας αυτής είναι λίγο πολύ γνωστή, με τις δωρεές πιστών καθώς και την μεταβίβαση στο μοναστήρι των περιουσιακών στοιχείων των ατόμων που γίνονται μοναχοί...
Μια από τις προσπάθειες για φορολόγηση και δέσμευση μέρους της εκκλησιαστικής περιουσίας έγινε από τον Αντώνη Τρίτση με τον νόμο 1700/'87, που υπερψηφίστηκε στη Βουλή από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΚΚΕ Εσωτ. ενώ η Νέα Δημοκρατία είχε προηγουμένως αποχωρήσει... Πριν την ψήφιση του νόμου αυτού, υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών με την εκκλησία να δηλώνει μεταξύ άλλων:"εις το πλαίσιο αμφοτεροβαρούς συμφωνίας, η εκκλησία να μεταβιβάση εις το κράτος την δασικήν και την αγροτολιβαδικήν περιουσίαν, λαμβάνοντας όμως και ανταλλάγματα άλλης μορφής) (το Βήμα 4ης Απριλίου 2008).
Ο νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ... Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2005 η ακίνητη περιουσία της εκκλησίας, σύμφωνα με αυτά που δηλώνουν στην εφορία οι κληρικοί, είναι 20 δις ευρώ.
Ως το 1988, οι αναγνωρισμένες εκτάσεις της εκκλησίας είναι περίπου 1.300.000 στρέμματα.
Η εκκλησία κατέχει το 40% της εθνικής τράπεζας.
Σαν να μην της έφταναν όλα αυτά, ο Χριστόδουλος δέσμευσε 250 εκατ. ευρώ από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και 250 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Έτσι, ο εκκλησιαστικός πλούτος συνεχίζει να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς μέσω 'εξαγιασμένων' επενδύσεων και 'ιερών' επιχειρηματιών.
(Οι περισσότερες πληροφορίες προέρχονται από άρθρο του Β. Μαυρομμάτη, ένα εξαιρετικό και εκτενές άρθρο του περιοδικού Δαυλός, τεύχος 299-Φεβρουάριος 2007)
Διεκδικήσεις εκκλησίας
Και αντί να γίνονται προσπάθειες ελέγχου και φορολόγησης της εκκλησίας, είμαστε στο άλλο άκρο: η εκκλησία διεκδικεί χιλιάδες στρεμμάτων ελληνικής γης! Για την ακρίβεια, σύμφωνα με το Βήμα της 4ης Απριλίου 2008, 1.2 εκατ. στρέμματα γης δεν φέρουν τίτλους ιδιοκτησίας και τα περισσότερα από αυτά τα διεκδικεί η εκκλησία...
Η παρακάτω φωτογραφία είναι από το Βήμα της 4ης Απριλίου 2008:
Εκτός των διεκδικήσεων, διάφορες μονές προχωρούν πολλές φορές και σε αυθαιρεσίες, με την κρατική μηχανή είτε να αποσιωπά είτε να υποστηρίζει...
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μητρόπολη Καισαριανής η οποία προτίθεται να τσιμεντοποιήσει δασικές εκτάσεις του Υμηττού, με τους κατοίκους σύσσωμους να αντιδρούν. Με απαράδεκτο τρόπο απαγορεύουν δεντροφυτέψεις των κατοίκων, περικυκλώνουν την περιοχή με συρματοπλέγματα. Οι κάτοικοι αντιδρούν και τα ξηλώνουν, αλλά σε λίγες μέρες τα σύρματα έχουν ξανα-ανεγερθεί...
Σχετικά:
Ελευθεροτυπία
Φωτογραφίες
Φωτογραφίες 2
Το Βήμα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου